ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 学術雑誌
  2. 平安女学院大学学内刊行物
  3. 平安女学院大学研究年報
  4. 21
  5. 2

フードツーリズムからガストロノミーへのパラダイムシフト

https://st.agnes.repo.nii.ac.jp/records/2000067
https://st.agnes.repo.nii.ac.jp/records/2000067
6c51fb80-cddc-49c3-880a-0b605b24afe0
名前 / ファイル ライセンス アクション
尾家建生:フードツーリズムからガストロノミー 尾家建生:フードツーリズムからガストロノミー へ のパラダイムシフト.pdf (893 KB)
Item type [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-06-17
タイトル
タイトル フードツーリズムからガストロノミーへのパラダイムシフト
言語 ja
タイトル
タイトル The Paradigm Shift from Food Tourism to ward Gastronomy
言語 en
タイトル
タイトル フードツーリズム カラ ガストロノミー エノ パラダイムシフト
言語 ja-Kana
言語
言語 jpn
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 フードツーリズム
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 ガストロノミー
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 場所の味覚
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 フードトレイル
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 食の街道
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Food tourism
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Gastronomy
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 The taste of the place
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Food trail
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Shoku-no-Kaido
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 尾家, 建生

× 尾家, 建生

e-Rad_Researcher 30441124

ja 尾家, 建生

ja-Kana オイエ, タテオ

en OIE, Tateo

Search repository
著者所属(日)
言語 ja
値 平安女学院大学国際観光学部国際観光学科
抄録(日)
内容記述タイプ Abstract
内容記述 食が美味である時、その食はいつの時代にも世に伝播し、その土地の観光アトラクションとして人を引き付けて来た。食の観光価値のひとつは、食のもたらす「美味」である。美味は快楽であり、喜びであり、人と人をつなぐ重要な要素でもある。美味への人類のあくなき追求と執着は、食材の「保存」と「調理」を発展させ、食の様式とともに地方や都市に特有な食文化を創り上げてきた。その美味への追求と共に古代ギリシャ時代に生まれた言葉であるガストロノミーは、近年、ツーリズムと対峙する諸概念の中でもますます重要な概念となりつつある。ガストロノミーは、この200年余、近代から現代までのフランス料理に根差した用語として世界の料理界に君臨してきたが、グローバリゼーションとローカライゼーションのせめぎ合う今日、ガストロノミーは国あるいは地域の料理文化を指す言葉として主に使われ始め、観光研究分野においてこの20年間、活発に議論されてきた。本論は、フードツーリズムにおいてガストロノミーという概念がなぜ必要なのかを、検証するものである。
言語 ja
抄録(英)
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Food tourism has appeared in the general media in Europe and the United States since around 2005 and has spread to the world as one of the new tourism. One of the tourist values of food is the "deliciousness" that food brings. Deliciousness is pleasure, joy, and an important element that connects people together. Mankind's tireless pursuit and obsession with deliciousness has developed the "preservation" and "cooking" of ingredients and has created food culture peculiar to regions and cities as well as food styles. Gastronomy, a term that was born in the ancient Greek era along with the pursuit of its deliciousness, has become an increasingly important concept among which confront tourism in recent years. French gastronomy has reigned at the top of the world for more than 200 years from modern times, but today, when globalization and localization compete, gastronomy is also a general term that refers to the culinary culture of a country or region. This paper examines why the concept of gastronomy should be necessary in food tourism.
言語 en
書誌情報 ja : 平安女学院大学研究年報
en : Heian Jogakuin University Journal

巻 21, 号 2, p. 1-11, 発行日 2021-03-01
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 1346227X
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11520700
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2024-06-17 09:37:56.533101
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3